Echipamentul de joc

Maeștrii se recunosc după ceea ce pot face cu lucruri puține

Așa spune un vechi proverb chinezesc. Într-adevăr, echipamentul de joc pentru GO este foarte simplu: o tablă caroiată și două seturi de piese rotunde, albe și negre.

În mod tradițional, GO-ul se joacă pe o tablă din lemn masiv, numită goban. Piesele de joc au o formă lenticulară, cele negre fiind confecționate din granit iar cele albe din cochilia unei scoici. Dar nu oricine își poate permite un set de joc autentic și atunci, cu timpul, s-au găsit diferiți înlocuitori pentru aceste materiale. De la gobanul din hârtie plastifiată, linoleu, tablă metalică sau lemn de diferite esențe și grosimi și până la piesele din carton, plastic, sticlă, granit sau cele magnetice, există acum seturi de GO pentru toate buzunarele.

Vreți să cumpărați un set de joc?

În comerțul "tradițional" din România, șansele să găsiți jocuri de GO sunt destul de mici. Puteți în schimb să comandați pe internet, de la magazinele online sau de la cluburile care comercializează echipamente. Există acum o mulțime de site-uri specializate în vânzarea de seturi, cărți și accesorii de GO, cu oferte foarte variate. Le găsiți în pagina de link-uri.

Dacă aveți ocazia să călătoriți în străinătate, trebuie să știți că nici în alte țări nu veți găsi jocuri de GO în orice magazin. În orașele mari din Europa e posibil să găsiți seturi ieftine, din carton și plastic, în magazinele de jocuri și jucării. Pentru seturi de calitate, cu piese de sticlă și goban de lemn, va trebui să căutați magazinele specializate. Puteți afla adresele acestora dacă vă interesați la unul din cluburile europene de GO din orașul sau țara în care călătoriți.

Și, nu în ultimul rând, puteți să trimiteți un mesaj pe grupul de discuții RGO și să întrebați dacă are cineva un joc de vânzare sau dacă Federația mai are seturi disponibile. În acest grup sunt înscriși jucători din toată țara și din străinătate, astfel încât e foarte probabil să găsiți un set.

Vreți să confecționați singur jocul?

În funcție de ideile și de materialele pe care le aveți, puteți improviza un set de joc din aproape orice. Tabla poate fi o hârtie cu pătrățele, un carton sau o scândură pe care trasați caroiajul. Cu puțină răbdare puteți decupa piesele tot din carton sau puteți folosi puluri de table, nasturi sau chiar pastile (medicamente) albe și colorate. Desigur, dacă aveți pretenția unui set de joc decent, nu e chiar așa simplu. Gobanul trebuie să fie din lemn (indiferent de esență, numai să nu fie PAL), bine șlefuit, cu o grosime de cel puțin 15 mm iar caroiajul poate fi trasat cu orice instrument de desen tehnic. Piesele ridică într-adevăr o problemă, căci veți avea nevoie de ajutorul unui atelier. Ele pot fi turnate din plastic sau sticlă ori prelucrate din lemn, piatră, marmură etc. Sunt 181 de pietre negre și 180 albe într-un set de GO, așa că s-ar putea să vă coste.

Un astfel de set ar trebui confecționat la dimensiunile regulamentare de competiție, prezentate mai jos. Observați forma caroiajului care nu este perfect pătrat, pentru a reduce efectul de perspectivă vizuală. Nuanța lemnului trebuie să asigure un contrast bun atât cu pietrele negre cât și cu cele albe. Puteți aplica eventual un strat de lac, care va proteja și caroiajul, dar fără ca suprafața să devină prea alunecoasă. Forma lenticulară a pietrelor este obligatorie, fiind menită să faciliteze ridicarea lor de pe tablă atunci când sunt înconjurate (prin apăsarea cu degetul pe margine). Ele sunt cu atât mai valoroase cu cât sunt mai groase, dar ar trebui să vă încadrați între 5 și 10 mm. Și, desigur, toate pietrele dintr-un set să fie de aceeași grosime. Dacă doriți, puteți confecționa doar tabla, iar pietrele le puteți cumpăra separat. Sau le puteți folosi pe cele de plastic dintr-un set de joc mai ieftin. Succes!
 

 


Updated 17.02.2010