Introducere în GO

GO-ul e un joc de strategie. Inventat în China acum aproximativ 4000 de ani, a fost introdus în Japonia în jurul anului 800. În decursul timpului, jucătorii din estul Asiei au excelat în acest joc, GO-ul fiind azi jocul național al Japoniei. Răspândirea lui în emisfera vestică, spre sfârșitul secolului al XIX-lea, a dus la formarea de cluburi și organizații de GO în întreaga lume, inclusiv în România, care este reprezentată de Federația Română de GO.
 
Conceput ca un joc complet logic, GO-ul a trecut testul timpului. Astăzi el se regăsește în forma originală și este recunoscut ca fiind cel mai vechi joc de inteligență din lume. Cu reguli incredibil de simple, dar cu o strategie care atinge nivelul de artă, GO-ul poate fi jucat de oricine, la orice nivel, fiind la fel de fascinant pentru începători ca și pentru marii maeștri.
 
"GO-ul este un joc de aptitudine și nu implică nici un element de hazard. Prin plasarea strategică a pieselor pe tablă, ambii jucători caută să construiască și să controleze un teritoriu mai mare decât al adversarului. Rezultatul partidei este determinat întotdeauna de nivelul general al calității deciziilor. Toate mutările sunt vizibile pe tablă. Jocul începe cu tabla goală, exceptând partidele cu handicap (jucătorul mai puțin experimentat primește un avans de câteva piese). Jocul este plin de acțiune și pasionant, trecând de la un front de luptă la altul pe măsură ce fiecare jucător urmărește un avantaj de poziție.
 
Începând cu prima mutare, se construiesc forme unice pe tablă. Exprimarea individuală poate fi atât de vastă încât probabil că nu s-au jucat vreodată două partide identice. Se presupune că există peste 10200 de forme posibile pe tablă! Deși regulile și obiectivele jocului sunt extrem de simple, situațiile care se pot crea pe tablă sunt atât de complexe încât au zădărnicit toate încercările specialiștilor de a programa un computer care să joace GO competitiv. Opinia generală este că nici un computer nu va fi în stare prea curând (sau poate niciodată) să pună la încercare abilitățile unui jucător profesionist de GO. 
 
Strategia jocului are o subtilitate sublimă. De exemplu un jucător poate atrage adversarul într-o serie de mici victorii, asigurându-și prin această strategie un câștig mai puțin evident dar decisiv în final. Lăcomia și agresivitatea impulsivă conduc de regulă la declin. O soluție ușoară poate fi un succes pe moment dar se poate dovedi un dezastru mai târziu. Abilitatea de a combina judecata și gândirea în ansamblu, necesară în partidele la nivele mari, se dovedește a fi factorul care reduce la neputință orice software de GO în fața unui jucător uman experimentat.
 
O partidă de GO este o acțiune cooperativă. Jucătorii au nevoie unul de altul pentru a avea satisfacția unui joc interesant. Dacă adversarul nu-ți oferă o provocare suficientă, calitatea jocului va avea de suferit; nu riști amărăciunea înfrângerii, dar nici nu ai satisfacția completă a victoriei. În mod tradițional, jucătorii de GO își prețuiesc adversarii, un spirit de respect și politețe acompaniază orice partidă.
 
Poate mai important decât toate, GO-ul este un mijloc de comunicare între doi oameni, o dezbatere amicală, pro și contra. Fiecare piesă pusă pe tablă este o afirmație, cea mai coerentă afirmație pe care o poate face jucătorul și, în același timp, o reacție la dezbatere în ansamblul ei. Fiecare mutare poate reprezenta un răspuns simplu sau subtil, o completare a altor afirmații sau un început de explorare a unui nou subiect."

The Way To Go by Karl Baker - American GO Association


Updated 09.09.2002