Probleme 50 kyu

Capturaţi pietrele adversarului aflate în atari

Puteţi face click cu mouse-ul pe tabla de joc pentru a captura pietrele adversarului. Dacă aţi greşit, apăsaţi butonul retry şi mai încercaţi până veţi primi un mesaj de felicitări.

Vom folosi aici o tablă de 9x9. În mod normal, Go-ul se joacă pe tablă de 19x19 (numită goban), dimensiunile mai reduse fiind recomandate în special pentru începători.Negrul e la mutare. Trebuie să capturaţi o piatră albă în atari.Negrul mută. Două pietre albe sunt în atari. Capturaţi-le cu o singură mutare !Negrul mută. Chiar dacă mai sunt şi alte pietre în jur, aveţi acelaşi lucru de făcut.Puteţi relua problemele de mai sus de câte ori vreţi, până vă lămuriţi complet. Dacă aţi înţeles totul, vă acord rangul de 50 kyu, cel mai mic din sistemul meu personal de clasificare. :)

Sistemul de ranguri în Go

În lumea Go-ului amator, aproximativ 30 kyu e cel mai mic rang. Pe măsură ce acest număr scade, jucătorul e mai puternic. De exemplu, un jucător care a învăţat regulile şi a jucat o partidă, are 30 kyu. Pe măsură ce joacă şi capătă experienţă, el va progresa la 29 kyu, apoi la 28 şi aşa mai departe, până la 1 kyu.

După 1 kyu urmează, pe scara valorică, 1 dan (shodan), apoi 2 dan, 3 dan, etc. Jucătorii amatori sunt cotaţi până la 7 dan iar cei profesionişti până la 9 dan, însă aceştia din urmă sunt cu câteva ranguri mai puternici decât amatorii. De exemplu 1 dan profesionist e echivalent cu 5 dan amator.