Epilog

Cursul interactiv de Go se încheie aici.

Probabil că acum puteţi aprecia frumuseţea, simplitatea şi, în acelaşi timp, complexitatea acestui fascinant joc. După cum aţi văzut, regulile jocului se pot învăţa în câteva minute, dar vă trebuie o viaţă întreagă pentru a-i stăpâni strategia.

Ce puteţi face pentru a savura în continuare plăcerea jocului şi pentru a-i pătrunde tainele?

1. Jucaţi multe partide

Go-ul e un joc. Jucaţi cât mai multe partide. Veţi progresa astfel foarte rapid şi veţi ajunge să înţelegeţi elementele de strategie, aplicându-le şi experimentând pe viu. Dacă nu aveţi cu cine juca, intraţi pe un server de Go. Veţi găsi mii de jucători din toată lumea, mulţi dintre ei dispuşi chiar să vă ajute, iar alţii mai începători decât dvs. Alegeţi un server din secţiunea Go online şi jucaţi. De asemenea, cât mai sunteţi încă începător, puteţi juca cu calculatorul în pagina de Software.

2. Uitaţi-vă la alţii cum joacă

Pe serverele de Go puteţi urmări partide în desfăşurare. Astfel vă puteţi îmbunătăţi jocul, observând mutări ale jucătorilor mai puternici şi încercând să le întelegeţi. Studiul partidelor de jucători profesionişti, uneori comentate chiar de ei înşişi, este de asemenea un mod eficient de a învăţa. În secţiunea Alte pagini veţi găsi o mulţime de resurse de Go pe internet, incluzând colecţii de Joseki, partide comentate, site-uri ale unor personalităţi din lumea Go-ului etc.

3. Rezolvaţi probleme

Problemele de Go prezintă situaţii tactice locale pe tabla de joc, în care trebuie să formaţi un grup viu, să capturaţi un grup, sau să îndepliniţi diferite alte obiective. Rezolvarea acestor probleme vă poate familiariza cu multe din tehnicile folosite în jocul de Go.

Succes !
 

Copyright © 1997-2010 by Hiroki Mori
Versiunea în limba română: Adrian Ghiţă